A 20. század eleji képeslapok között találhatunk egy szép, díszes templomocskát is. Szomorú apropó, alig 40 év - ennyi egy épület története?

kapolna_ff.JPG

Kápolna a Margitszigeten, képeslap, Zalabai Csilla gyűjteménye

Mára már semmi sem maradt fent a kápolnából, még a tényleges neve sem. Lehet olvasni, hogy László-kápolnának nevezik, máshol azt írják, hogy Klotild főhercegnő emlékére épült, vagy egyszerűen csak Habsburg-kápolnaként emlegetik, de felbukkan a Szent Margit kápolna elnevezés is. Valószínűleg mindegyik használatban volt. 

kapolna_hatulrol.JPG

Margitszigeti kápolna, képeslap, Zalabai Csilla gyűjteménye

Habsburg–Lotaringiai József Károly Lajosnak (1833-1905) hét gyermeke volt, közülük hárman a főhercegnél előbb hunytak el. Erzsébet még az egy éves kort sem élte meg. László Fülöp Mária Vince főherceg, a honvédség gyalogezredének hadnagya, 20 évesen egy vadászat során véletlenül combon lőtte magát, a seb elfertőződött, az ifjú vérmérgezést kapott, így 1895-ben életét vesztette.

Klotild Mária Rainera Amália Filoména főhercegnő 19 évesen távozott az élők sorából. A hercegnő feltehetően édesapja 70. születésnapján a Margitszigeten megfázott, és nem tudott kigyógyulni tüdőbetegségéből, így 1903. decemberében elhunyt. (38)

terkep.jpg

Szent Margit és szigete, térképmelléklet (43)

A fenti forrás említ egy 1907-ben kelt levelet is:

Néhai József cs. és kir. főherceg a tulajdonát képező Margitszigeten szt. Margit tiszteletére egy szép góth stílű kápolnát építtetett. A kápolna, amely 80 000 koronában elkészült, a főhercegi család magántulajdonát képezi.  

A kápolna építését József főherceg rendelte el a domonkos kolostor területén, 1903. decemberében (ezért szerintem a legvalószínűbb, hogy Klotild emlékére szánta), de a felszentelést már nem érte meg ő sem, özvegye, Klotild főhercegné fejezte be az építtetését. 

Maga (a főherceg - szerk.) jelölt ki helyet is számára: a dömés apáczák egykori zárdájának romjai és a Dunapart közötti helyet. Gyöngéd és szép gondolat nyilvánult meg ebben: hogy az oly korán elhalt fejedelmi hölgy emlékére rendelt kápolna mintegy folytatása legyen annak a hajdani zárda-épületnek, melyben egykor egy másik magyar királyi sarj, IV. Béla leánya, Boldog Margit élt, szenvedett és meghalt. A romok látogatóiban most kétszeresen kegyeletes érzések támadhatnak s a régi múlt mintegy összeszövődik itt most a közelmúlttal. A ká­polna fekvése nagyon szép; mögötte szabadon hömpölyög a Duna árja, a túlsó parton a pesti gyári-negyed kéményei jelzik a modern életet, melynek az épület — a kegyeletes magányba-vonulás jeléül — hátat fordít s bejáratával a díszfák és bokrok árnyában emelkedő romok felé tekint. (39)

kapolna_ff_fekvo.JPG

A kápolna és környezete, képeslap, Zalabai Csilla gyűjteménye

Az építkezés 1904-ben kezdődött, a korabeli sajtó szerint Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján (de ennek egyelőre nem találtam máshol nyomát). A templom bejárata és külső jegyei román stílusúak, míg a belső terek határozottan gótikus stílusúak voltak. 1905. júniusára már felépült, de még dolgoztak a belső berendezésén és festésén, és még nem készültek el az oltárokra képek helyett az Árpád-ház szentjeinek szobrai, és az ablakokba való színes üvegek. (40)

A Budapesti Hírlap később minden apró részletet az olvasók elé tár: 

...az ablakok színes üvegből valók és szentek képei láthatók rajtuk. Az oltártól jobbra van szent Klotild, szent Fülöp, szent József, az Ur Jézus és Szűz Mária képe. Balra van szent István, szent László, szent Margit, szent Erzsébet és szent Imre. képe. Az oltár fölött egy remek Mária-szobor áll. (41)

A Vasárnapi Újság cikkéből azt is megtudjuk, hogy terméskőből épült, belső berendezésében a színes majolika adja a díszt és körülötte félkörben sorakozó pihenő-padok várják a közönséget.  hary_kapolna.jpg

A margitszigeti új kápolna, Háry Gyula rajza (Vasárnapi Újság, 1905)

Felszentelésére azonban még két évet várni kellett, 1907. június 16-án délelőtt került rá sor. A kíváncsi fürdővendégek a főhercegi család több tagját láthatták: az ünnepségre megjelent József főherceg és neje, Auguszta főhercegnő Szegedy Gina udvarhölgy kíséretében, Klotild főhercegnő, Mária Dorottya orleansi hercegnő, Erzsébet főhercegnő és kíséretükben gróf Szirmay Sarolta udvarhölgy. (42) A szentbeszédet dr. Ott Ádám újlaki apátplébános mondta:

Nagy örömünnepet tartott a Zsidó nép akkor, a mikor az Úr Jézus utoljára ment Jeruzsálembe és a templomba. Szívvel-lélekkel örvendeztek, hogy közöttük volt a Megváltó s ezért némelyek ruhájukat terítették az útra, mások ágakat vágtak sietve, lelkesülten kiáltották feléje: Hozsánna Dávid fiának! Áldott, ki az Úr nevében jő! Hozsánna a magasságban! Az a nép, a melyik így magasztalta Jézust, az egész ország népe volt, akik a húsvéti ünnepekre gyűltek össze. Sőt voltak közöttük pogányok is, akik őt dicsérték. De legjobban dicsőítették, akik vele voltak Bethániában, amikor Sárát föltámasztotta halottaiból . . . Oly általános volt az Úr Jézus ünnepeltetése, hogy a farizeusok ijedten mondták egymás között: Látjátok, hogy semmire sem megyünk. íme az egész világ utána indul. Még a gyerekekre is ráragadt az öröm és a templomban azt kiáltják: Hozsánna Dávid fiának! így örvendezett a nép akkor, mert vele volt a Messiás. Így örvendez az én szívem a jelen pillanatban is, hisz oly helyre gyülekeztünk össze, a hová első bevonulását tartja az Úr Jézus. E szent hajlék az Isten dicsőségét hirdeti, másrészt királyi fenségtek vallásosságáról és bőkezűségéről tesz tanúságot. Midőn eme bőkezűségért szívből eredő hálás köszönetét mondok, kérem fenségtek kegyes engedelmét a kápolna megáldásához. (41)

A felszentelésről is teljes képet nyerhetünk a Budapesti Hírlapból:

Ezután következett a fölszentelés aktusa. Az apátplébános két káplánnal körüljárta a kápolna belsejét s szentelt vízzel meghintette a falakat. A fölszentelés után csendes mise volt, amit a királyi hercegi család tagjai áhítattal hallgattak végig. Majd rövid imádság után a papság kiment a bejárathoz s Ott Ádám dr. a szenteltvíz-hintőt odanyújtotta a kilépő fenségeknek, akik a szentelt vízzel keresztet vetettek magukra. A királyi hercegi családot távozóban megéljenezte a közönség. (41)

Ezen túl azonban nem találtam semmit a kis kápolnáról, az elkövetkező évtizedekről. Néhány találgatás a részemről:
Felépültekor ez volt az egyetlen működő egyházi épület a Margitszigeten, valószínű, hogy az újlaki plébániához tartozott. 1914-ben egy vihar kifordított a domonkos kolostor romjai között álló diófát, amelynek gyökerei egy harangot fogtak közre. Ez indította el a kutatásokat, amelyek a premontrei kolostor teljes rekonstrukciójához vezettek. Ez a legrégebbi magyar harang, ami a Szent Mihály kápolnába került 1932-ben, annak felszentelésekor. Szerintem lehetséges, hogy addig a kis kápolnában helyezték el. Gondolom, hogy a premontrei templom helyreállítása után a kápolna jelentősége csökkent. 

kapolna_szines.JPG

A kápolna, képeslap, Zalabai Csilla gyűjteménye

A Margitsziget ostroma 1945. januárjában folyt. A szovjetek nagy erőkkel támadták a megbújó németeket, Újlipótvárosból hatalmas tüzet zúdítottak a szigetre. A kápolna megsérült, és a háború után valamikor lebontották. Ezután már csak egyetlen - de annál érdekesebb - dokumentumot találtam róla: Szitnyai Margitsziget c. könyvében (ami 1959-ben jelent meg!) egy képet közöl a sérült kápolnáról, bár tévesen azt a ferences templomnak aposztrofálja....

A képen jól látszik, hogy a tető eltűnt - bár szerintem a torony tetejét újjáépítették. Az egyik ablakkivágás teljesen romokban, az üvegek közül egyetlen sincs meg, a bejárat felett eltűnt a Mária (?) szobor... 

kapolna_lerombolt.JPG

A sérült kápolna (forrás: 44)

Szerző: zcsilla  2015.11.30. 17:45 1 komment

Címkék: gyűjtemény képeslapok 20. század

A bejegyzés trackback címe:

https://margitsziget.blog.hu/api/trackback/id/tr808117602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.12.15. 11:24:02

Érdekes poszt volt!
Teljes újdonság volt számomra, hogy a 20. század elején egy kápolna épült a Margitszigeten.
süti beállítások módosítása